De Boer op…
De Puttense CDA-fractie bezoekt regelmatig bedrijven en instellingen in Putten om op de hoogte te blijven van wat er zoal speelt.
Op zaterdag 22 februari 2020 was de fractie samen met enkele CDA leden te gast bij drie agrarische bedrijven in Putten. Thema voor de bezoeken was ‘RES en duurzaamheid’. Om 11.00 verzamelen, CDA-caravan aankoppelen en dan op pad.
Het eerste bezoek betreft een bedrijf met varkens en vrije uitloop kippen. We worden gastvrij onthaald met koffie en koek. Het gesprek start over ‘koetjes en kalfjes’ maar als snel komt het thema duurzame energie op tafel. De ondernemer verkent de mogelijkheden om de daken van zijn schuren geheel vol zonnepanelen te leggen. Qua energieopbrengst gaat het dan om meer dan zijn bedrijf nodig heeft, er wordt dus zoveel opgewekt dat er nog over is om terug te leveren aan het energienet.
Als de RES ter sprake komt en de grootschalige energieopwekking geeft de ondernemer aan geïnteresseerd te zijn in windenergie. Zonnepanelen op akkers en weiden heeft niet de voorkeur. Nadat we nog wat alledaagse zaken tussen burger en openbaar bestuur hebben besproken nemen we afscheid en gaan we op weg naar ons volgende adres.
Ons tweede bezoek gaat naar een bedrijf met kippen. Hier krijgen we een rondleiding. Gehuld in speciale hygiënische overalls (om het risico van besmetting met o.a. vogelgriep te beperken) bekijken we de stallen. Inspirerend om te zien en te horen met hoeveel passie de ondernemer over zijn dieren en zijn bedrijf vertelt. En indrukwekkend om te zien hoe professioneel de stallen zijn en de hightech die erbij komt kijken.
Duurzame energie opwekken doet deze agrariër via zonnepanelen op de daken van zijn stallen. Het gaat in dit geval alleen om energie voor eigen gebruik. Interessant op het gebied van duurzaamheid en milieu is dat deze ondernemer alle mest die van zijn bedrijf afkomstig is verwerkt tot een gecertificeerd eindproduct dat zo de markt op kan (export, tuinderijen, kwekerijen en tuincentra).
Na de rondleiding voeren we letterlijk een keukentafel gesprek: onder het genot van een heerlijke lunch met de familie is er gelegenheid om alle mogelijke vragen te stellen en ook met elkaar door te praten over duurzame energieopwekking.
Het derde en laatste bedrijf dat we bezoeken is een kalverhouderij. Ook hier starten we met een rondleiding. We gaan meteen de inhoud in: deze ondernemersfamilie heeft zichzelf tot doel gesteld om geheel zelfvoorzienend te worden in de energiebehoefte van bedrijf en woonhuis. Binnen de ruimte van het bestemmingplan heeft deze ondernemer een windmolen met een as hoogte van zo’n 20 meter geplaatst. Het dak van de stal is deels bedekt met zonnepanelen en in de schuur is een pellet installatie opgesteld waarmee warmte wordt geproduceerd. De installatie wordt gestookt op gesnipperde pallets. Door de inzet van meer elektrische energie kan de inzet van de pellets worden teruggebracht.
We sluiten ook dit bezoek af aan de keukentafel. Onder het genot van koffie en thee praten we nog wat door. Ook hier is het inspirerend om te zien en te horen met hoeveel passie deze ondernemers bezig zijn met hun werk, al klinken er in de verhalen ook zeker zorgen door om de onzekerheid waarmee de sector te kampen heeft, niet in het minst vanwege continue veranderende regels. Desgevraagd komt ook hier naar voren dat windenergie de voorkeur heeft boven zon op land.
Met een heleboel energie en de hoofden vol indrukken gaan we huiswaarts. ’t Is een mooie en inspirerende dag geweest!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!