Column Wim van de Koot
Frisse start
Ik schrijf deze column in een week met fraai nazomerweer. Overdag doen de temperaturen nog zomers aan, maar toch is duidelijk te merken dat de zomer de teugels langzaam loslaten moet. Hier en daar beginnen de bladeren te kleuren en ook worden de dagen al duidelijk korter.
Het politieke seizoen komt dit jaar al vroeg op gang. De eerste fractievergaderingen hebben we achter de rug en ook op andere vlakken zijn er al weer diverse overleggen geweest.
Zo is eind augustus op zeer drukbezochte informatieavonden een nieuw voorlopig tracé gepresenteerd voor een zuidelijke ontsluitingsweg. Voor het CDA belangrijk om de leefbaarheid en toegankelijkheid van Putten ook op de lange termijn te waarborgen. Maar duidelijk ook een dossier waarover het laatste woord nog niet is gesproken. Als CDA fractie zullen we ook hierin volop in gesprek gaan.
Als fractie hadden we een gezamenlijk overleg met het bestuur van onze lokale CDA Afdeling. Normaalgesproken vindt dit overleg plaats in het voorjaar, maar door omstandigheden is dat dit jaar later geworden. Een goed en constructief overleg, waarin we al voorzichtig de blik hebben gericht naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Het is ongelofelijk hoe snel de tijd gaat, maar over anderhalf jaar is het al weer zover. Met elkaar hebben we goede ideeën uitgewisseld, waarbij we ook hopen nieuwe mensen te kunnen enthousiasmeren om actief mee te gaan doen.
Als gemeenteraad hadden we onlangs ons jaarlijkse uitje. Met de bus vertrokken we richting Terwolde, op bezoek bij een kortgeleden opgeleverde nieuwe waterzuiveringsinstallatie. Een bijna volledig circulair en modulair gebouwde installatie, waarin met de bestaande technieken met minder ruimte het zuiveringsproces kan worden doorlopen.
Aansluitend bezochten we een melkveebedrijf in Brummen. Gelegen in de IJsel vallei, waarin inmiddels 19 agrarische bedrijven zich hebben verenigd in een coöperatie. Door intensievere samenwerking willen deze bedrijven bereiken dat ze meer zaken in eigen hand kunnen nemen, zoals bijvoorbeeld sloot- en maaiwerk. Onze gastheer en -vrouw runnen een bedrijf waarin de agrariër de keten op zijn eigen bedrijf meer en meer probeert te sluiten. Het bedrijf probeert koploper te zijn in allerhande ontwikkelingen om meer aandacht voor de bodem te hebben en zo ook duurzaamheid en biodiversiteit te bevorderen. In onze oren klonk hij soms meer wetenschapper dan boer. Maar hij bracht zijn verhaal met veel passie en bevlogenheid. ’s Avonds hebben we met elkaar (en een groot deel van onze partners) gegeten bij Terra Nova.
Ik sluit af met een raadsagenda met enkele grote onderwerpen die succesvol zijn doorlopen.
Als eerste de nota erfgoedbeleid, waarmee we proberen karakteristiek (onderdelen van) gebouwen of elementen in het straatbeeld of het landschap willen bewaren. Jarenlang heeft Putten daar niet heel gericht aan gewerkt, maar nu is er dan toch – zoals voorgenomen in het coalitieakkoord – een beleidsstuk aangenomen.
Als tweede het Integraal Huisvestings Plan voor het onderwijs (IHP), waarin de onderwijshuisvesting wordt geregeld. In diverse intensieve werksessies hebben schoolbesturen hun wensen kenbaar gemaakt richting het college. De gemeente probeert daar invulling aan te geven. Als gemeente zijn we uitsluitend verantwoordelijk voor de financiering. De komende jaren willen we grote investeringen willen doen in de onderwijshuisvesting, er is voor de komende 15 jaar liefst 38 miljoen euro gemoeid met het nu voorliggende IHP. Op deze wijze willen we ook op de lange termijn faciliteren dat onze kinderen in een prettige en veilige omgeving onderwijs kunnen genieten.
Als derde de herziening van het functieveranderingsbeleid. Sinds 2008 kent de gemeente Putten hier officieel vastgesteld beleid in. Dit doen we in combinatie met de regio Foodvalley. Waar het oude beleid voornamelijk zag op agrarische bedrijven die gingen stoppen, is er in het nieuwe beleid meer ruimte voor transitie. Zo kunnen agrarische nevenactiviteiten onder het nieuwe beleid na transitie als hoofdactiviteit worden voortgezet. Ook zijn er ruimere mogelijkheden om niet-agrarische nevenactiviteiten na het stoppen van agrarische hoofdactiviteit voort te zetten. Aan de andere kant wordt de mogelijkheid tot toevoegen van woningen in het buitengebied wat beperkter: met sloopmeters kan onder het nieuwe beleid nog maximaal één woonrecht worden verkregen, waar in het verleden twee mogelijk was. Na amendering wordt het mogelijk om elke kleine- en plattelandswoning – middels aankoop van sloopmeters – te vergroten tot een maximum van 400m3.
U leest: er is al weer heel wat werk verzet en we kijken met elkaar uit naar een druk najaar waarin we ook weer mooie stappen in de ontwikkeling van Putten hopen te zetten!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!