Column Gertine Elsenaar

Verandering is iets waar we dagelijks mee bezig zijn.

Sommige veranderingen gaan op een natuurlijke wijze. Je leven is altijd aan verandering onderhevig, soms plezierig: een kleinkind wordt geboren, en soms minder plezierig: het ouder worden gaat gepaard met gebreken.

Andere veranderingen dringen zich langzaam maar gestaag op doordat je oude denkbeelden niet meer passen in de huidige tijd. Over dit soort veranderingen wil ik hieronder meer vertellen.

Mijn belangrijkste schoolperiode was halverwege de jaren 80. Na de middelbare school studeerde ik vier jaar aan de Christelijke Hogere Landbouwschool in Dronten en het was een spannende tijd. Niet alleen voor mij persoonlijk, maar ook voor Nederland. De intensivering van de landbouw was in volle gang en nieuwe technieken zoals genetische manipulatie deden hun intrede. Op deze school werden mijn denkbeelden over de landbouw en de ruimtelijke ordening gevormd. Deze denkbeelden hebben in de afgelopen 40 jaar geen stand kunnen houden. Langzamerhand begonnen de ideeën van de traditionele landbouw – kort omschreven met de woorden “grootschalig” en “intensiever” – te wijken. Het was een langzaam proces om deze oude waarden los te laten. De realisatie dat onze wereld, inclusief de natuur, dit zo niet eeuwig volhoudt, had grote impact op de manier waarop ik naar de landbouw en de ruimte om ons heen ging kijken.

Hoe kunnen we de natuur een handje helpen zonder de toekomst van onze boeren in gevaar te brengen? Alles lijkt met alles verbonden en wijziging van het ene heeft weer gevolgen voor het andere. Een Gordiaanse knoop die we met z’n allen moeten ontwarren. Een noodzakelijke verandering waarbij zowel de natuur, als zeker ook de toekomst van onze boeren, samen als winnaar naar voren moeten komen.

Ik werd hier weer aan herinnerd bij het lezen van het “Regionaal Perspectief Landelijk Gebied” voor onze omgeving, opgesteld onder leiding van de regio FoodValley. Daarin stond de zin: “Herstel van het natuurlijke systeem van bodem, water en natuur, in goede balans met de ontwikkeling van een voedselsysteem voor de toekomst.” De regio FoodValley probeert deze Gordiaanse knoop met hun visie en plannen enigszins te ontwarren. Gaat het lukken? De toekomst zal het leren. Wel is duidelijk dat het volledig doorgaan op de oude weg, naar mijn idee, geen toekomst heeft.

Gertine Elsenaar
Raadslid CDA Putten, lid van de commissie Ruimte

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *