Beantwoording CDA-vragen Vogelkijkhut Delta Schuitenbeek

Beantwoording CDA-vragen Vogelkijkhut Delta Schuitenbeek

 

Enkele weken geleden heeft CDA Putten vragen gesteld in het kader van het verwijderen van de vogelkijkhut in de Delta Schuitenbeek. Inmiddels is de beantwoording namens het college ontvangen. De gemeente is inderdaad in contact geweest met Staatbosbeheer over de hut. Gemeente heeft samen met Stichting voor Natuur & Milieubescherming Putten naar de locatie gekeken. Diverse meldingen van vandalisme zijn opgevolgd door politie en BOA’s. Gemeente heeft uiteindelijk de  conclusie getrokken dat de hut op zodanige locatie stond dat overlast en vandalisme (te) moeilijk tegen te gaan zijn. De gemeente heeft dan ook aan Staatbosbeheer te kennen gegeven niet tot overnemen van de hut te zullen overgaan.

 

Wel heeft Natuur en Milieu Putten initiatief genomen om naar een alternatief te kijken. Onderzocht wordt of langs de dijk op een tweetal plaatsen nieuwe vogelkijkplaatsen te realiseren. De Stichting is hierover in gesprek met het waterschap.

 

CDA Putten is blij met het initiatief ten aanzien van de zeedijk en ziet verdere ontwikkelingen met belangstelling tegemoet.

 

De volledige antwoorden leest u hier

CDA Putten bezoekt boerderij Klein Oldenaller

CDA Putten bezoekt boerderij Klein Oldenaller

CDA Putten heeft samen met CDA Tweede Kamerlid Derk Boswijk een bezoek gebracht aan boerderij Klein Oldenaller. Het doel van het bezoek was om met Puttense agrariërs in gesprek te gaan over ontwikkelingen in de sector en daarbij met name ook te kijken wat er op lokaal niveau nodig is en gedaan kan worden richting de toekomst.

Het bezoek begon met een rondleiding op het biologische melkveebedrijf van de familie Van de Beek. Een echt familiebedrijf waar meerdere generaties actief zijn. Naast melkvee heeft de familie een eigen zuivelmakerij, gericht op biologische producten voor de regionale markt. Ook wordt aan agrarisch natuurbeheer gedaan.

Na de rondleiding volgde een keukentafelgesprek inclusief ontbijt. Naast Boswijk en Carina van de Beek schoven voormalig pelsdierhouder Gerard van Winkoop, varkenshouder Gerald Deetman en agrarisch bedrijfsadviseur Ko van Schaik aan. Vanuit CDA Putten waren raadsleden Wim van de Koot en Gertine Elsenaar aanwezig.

 

 

Buitengebied

Op landelijk niveau heeft Derk Boswijk namens het CDA de visie ‘Perspectief voor boeren – nieuwe wegen naar een toekomstbestendige, agrarische sector’ gepresenteerd. Duurzaam beleid, gericht op toekomst voor de agrarische sector, met oog voor de lange termijn en een goed verdienmodel. Het CDA wil verbinder zijn op de inhoud. Niet polariseren maar juist tot werkbare oplossingen komen. Dat is lastig in een continu gevecht om ruimte. Van de Koot: ‘CDA Putten wil in het buitengebied primair ruimte geven aan agrarische ondernemingen. Als een bedrijf stopt, moet de vrijkomende grond beschikbaar blijven voor andere agrariërs’. Elsenaar vult aan: ‘Burgerwoningen die door een stoppend bedrijf ontstaan moeten daarbij ook niet tot grote belemmeringen leiden’.

 

 

Waardering en verdienmodel

Tijdens het gesprek werd door de agrariërs gepleit voor meer waardering voor de Nederlandse boer. Bij het boerenleven komt veel kijken. De vergunning- en regeldruk is complex en erg hoog. Ex-pelsdierhouder Gerard van Winkoop ervaart dit eens temeer nu hij met twee potentiële opvolgers zijn bedrijf wil omvormen naar een nieuwe, duurzame bedrijfstak. Het traject om de benodigde vergunningen te krijgen is langdurig en stroperig. Snelle duidelijkheid is gewenst en nodig.

Van Schaik sluit zich hierbij aan. Gevraagde berekeningen zijn zeer complex geworden en de uitkomst is moeilijk te volgen. Er moet meer gekeken worden naar wat er feitelijk gebeurt en minder naar theoretische modellen.

Door prijsdruk staan de inkomsten altijd onder druk. Ondanks dat wordt er hard en met veel passie gewerkt. Dat maakt dat meer waardering voor de boer op zijn plaats is.

Carina van de Beek vraagt aandacht voor het verdienmodel bij natuurbeheer door de boer. Boswijk onderkent dat. Het CDA wil naar beheersovereenkomsten voor 20 jaar zodat bedrijven die zich hiermee bezighouden zich kunnen richten op de lange termijn.

 

 

Duurzame en korte keten

In het gesprek werd verder aandacht gevraagd voor het ontwikkelen van een duurzame, korte keten van producent naar consument. Gerald Deetman is, samen met nog drie andere collega’s, al een tijd bezig om op deze wijze varkensvlees te kunnen produceren met meer dan 50% CO₂-reductie. Dit vergt investeringen, en die moeten wel terugverdiend worden, iets waar ook Van de Beek tegenaan loopt bij de zuivelhandel. Ook is er nog veel te winnen met promotie van binnenlandse producten.

Al met al een geslaagd bezoek waarin wat CDA Putten betreft nog eens het belang duidelijk werd om als lokale partij goede contacten te hebben op provinciaal en landelijk niveau.

 

CDA Putten: bouwen voor Putten, niet voor de markt

CDA Putten is zaterdag 5 februari weer op pad geweest! Dit keer zijn er verschillende plekken bezocht waar in de nabije toekomst woningen zullen worden gebouwd. Bovendien zijn we in gesprek gegaan met de heer J. Plomp, woonachtig in een nieuwbouwwijk. Reden voor deze bezoeken is gelegen in het feit dat de druk op de woningmarkt hoog is.

CDA Putten in gesprek met de heer J. Plomp

 

Wijk Halvinkhuizen

De huizenprijzen stijgen enorm, zeker ook in Putten. Jarenlang zijn er te weinig betaalbare woningen gebouwd. Vooral starters komen hierdoor in de problemen. Starters kunnen vaak ook nog eens minder lenen, omdat zij bijvoorbeeld met een studieschuld zitten. Het is mooi om te zien dat het landelijke CDA nu het plan van plaatselijke afdelingen heeft opgepakt waarbij gemeenten garant moeten kunnen staan voor de studieschuld van starters bij de aankoop van hun eerste woning.

CDA Putten pleit ervoor dat we zo spoedig mogelijk aan de slag gaan met de wijk Halvinkhuizen. Daar moet ons inziens écht ingezet worden op voldoende betaalbare woningen. Omdenken kan een belangrijke rol spelen in het realiseren van voldoende betaalbare woningen. Zo kunnen we bijvoorbeeld ontwikkelaars vragen wat zij kunnen realiseren voor 210.000 euro in plaats van te voren te bepalen welk type woning er moet komen en daarna over de prijs te spreken. Ook innovatie in de woningbouw kan een belangrijke rol spelen om de krapte te lijf te gaan, denk bijvoorbeeld aan tiny houses en knarrenhoven. Tot slot kunnen we goedkopere woningen realiseren door projecten met dure woningen mee te laten betalen aan projecten met goedkopere woningen.

Nieuwbouwplannen

In een nieuwbouwwijk is het belangrijk om bestaande groenstructuren te behouden. Volwassen groenstructuren zoals houtwallen zorgen voor een goed leefklimaat in een nieuwbouwwijk.

Nieuwbouwplannen vragen om een goed doordacht concept. Een wijk heeft ons inziens een gemeenschappelijk punt nodig dat de omgeving met elkaar bindt. Leven doe je immers met elkaar. Zo’n gemeenschappelijk punt moet niet achteraf worden ingepast. Zo werd in de wijk Rimpeler een basisschool op het allerlaatste moment er tussen gepropt waar er eigenlijk geen ruimte voor was. Met alle gevolgen van dien. Plannen waren niet goed uitgewerkt en omwonenden slecht op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in hun omgeving. Ook de heer Plomp heeft dit ervaren. Zo stelt hij: “Bij nieuwbouwplannen moet gelijk een mogelijke school ingepland worden en dus niet achteraf omwonenden hiermee verrassen.”

Intelligent bouwen

CDA Putten vindt dat we niet moeten bouwen om het bouwen. Bouwen moet doordacht gebeuren met een gezonde mix aan verschillende woningen voor alle Puttenaren, dit bevordert ook weer de doorstroom. We moeten niet bouwen voor de markt; we moeten bouwen voor Putten!

 

Wolven op de West Veluwe

Wolven op de West Veluwe

Het CDA Putten heeft samen met CDA Nijkerk-Hoevelaken een bezoek gebracht aan de  getroffen schapenhouders waar de wolf “op bezoek” is geweest.

Wolven worden steeds vaker gezien, het aantal neemt toe en ze verspreiden zich buiten de Veluwe. Sommigen hadden er zelfs al één in onze omgeving gezien, maar daar bleef het bij. Op 13 januari hebben wolven echter toegeslagen in de Putten. Om precies te zijn in Gerven vlak bij Nijkerk. Daar zijn in één nacht bij twee schapenhouders 8 respectievelijk 4 schapen zijn verscheurd.

Onze lijsttrekker Wim van de Koot en -bestuurslid van Jannet van Winkoop hebben samen met CDA-raadsleden Veldhuizen en Bokkers uit Nijkerk de beide families bezocht om hen een “hart onder de riem” te steken en hun verhaal aan te horen.

De vreselijke beelden van de dieren zijn op sociale media gedeeld.  De schrik zit er goed in en de overgebleven schapen worden voorlopig binnen gehouden of ‘s nachts in een speciale kraal met flink schikdraad opgesloten. Maar hoe moet het nu verder? Wolven hebben geen natuurlijke vijand en breiden zich gestaag uit. Daardoor komen ze waarschijnlijk steeds dichter bij de bewoonde wereld. Een vorm van beheer lijkt onvermijdelijk om het aantal niet te sterk te laten groeien.

Uit de bezoeken kwam naar voren dat de getroffen schapenhouders niet in het door de provincie vastgestelde leefgebied van de wolf wonen, waardoor de veehouders geen aanspraak kunnen maken op de provinciale regeling, die hen ondersteund bij de aanschaf van middelen om het vee te beschermen. Ook wordt aangegeven dat de vergoeding voor de geleden schade niet de volledige schade dekt.

Samen met CDA Nijkerk-Hoevelaken heeft het CDA Putten via een brief bij de CDA-bestuurders in de provincie en Den Haag er op aangedrongen om naar mogelijkheden te kijken om veehouders te helpen met goede compensatie. Een belangrijke vraag zal ook zijn hoe men denkt de toename en verspreiding op de langere termijn aan banden te leggen. De wolven houden zich nu eenmaal niet aan de aangewezen leefgebieden.

De brief aan de CDA-bestuurders in de provincie en Den Haag is hier te downloaden