Energietransitie vergt lange adem…

‘Wij staan achter het in de Transitievisie Warmte gepresenteerde voorstel om vrijwel alle woningen in Putten op individuele wijze volledig elektrisch te verwarmen (om de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te dringen en zo klimaatverandering tegen te gaan).’

Aardgas is een fossiele brandstof, waarvan de voorraad eindig is. Los van de vraag of transitie naar nieuwe energie noodzakelijk is (en in welk tempo) uit oogpunt van klimaat, is transitie dus ook nodig om in de toekomst onze huizen te kunnen verwarmen. De Transitievisie Warmte is behandeld in de commissie EBOR in mei 2020. Het CDA gaf daar haar mening over de visie. De visie gaat uit van een wijkgerichte aanpak. De ‘all-electric individueel’ oplossing wordt als kansrijk gezien in nieuwe wijken als Bijsteren en Husselerveld. Aardgasvrij worden vergt vergaande en grote investeringen. Voor het CDA is daarom vrijwilligheid een belangrijke voorwaarde. In de commissie kwam dat ook naar voren: de visie is erop gericht inwoners op vrijwillige basis te stimuleren, te verleiden, tot aanpassen naar aardgasvrij wonen. Voor het CDA is ‘all-electric individueel’ één van de oplossingen. Een oplossing die met name geschikt is voor nieuwbouw: de voorzieningen kunnen dan optimaal in de bouw worden verwerkt. Ook voor moderne, goed geïsoleerde woningen is het een interessante optie, mits er mogelijkheden zijn om zelf energie op te wekken.

Het CDA is het dan ook niet eens met de stelling dat dit dé oplossing is voor (vrijwel) alle woningen in Putten. Voor de korte termijn moet maximale focus liggen op het beter isoleren van bestaande woningen en het verduurzamen van grootverbruikers. Ook dat vergt (grote) investeringen, maar die leveren wel ook direct geld (en meer aardgasbesparing) op. Energie besparen dus. En voor de langere termijn: Nederland beschikt over een dichte aardgasinfrastructuur, die miljarden waard is. Daar moeten we zuinig op zijn, zodat het net op de langere termijn gebruikt kan worden voor toekomstige grootschalige waterstoftoepassingen.

IJspret!

Vorig weekend was ik veel te vinden op het ijs. Zo vaak ligt Nulde niet dicht en het was ook nog eens stralend weer. Je ziet de mensen om je heen echt genieten om in de vrije natuur te zijn en lekker in de open lucht te sporten.

De afgelopen maand was er ook veel te doen over het mentale welzijn van werkend Nederland en vooral van de jongeren. Ze moeten de hele dag online onderwijs volgen en dat motiveert niet erg. Als docent geef ik ook 60% van mijn lessen online en je ziet dat bepaalde leerlingen afgestompt raken.

Maar vanmorgen zag ik gelukkig ook veel jongeren op het ijs. Goed om te zien, want juist natuur en lichaamsbeweging zorgen ervoor dat je lekker in je vel zit. Als we het in de commissie of raad weer de jeugdzorg en de aanpak van psychische problemen worden besproken is het goed om juist de ervaringen van deze winterweek hierin mee te nemen. Investeren in natuur en investeren in sport is misschien wel de beste vorm van zorgpreventie.

 

Verloren gevoel…

Misschien weet niet iedereen dat ik in mijn vrije tijd graag golf. Een heerlijke sport om te doen. Lekker buiten bezig zijn in (meestal) een prachtige omgeving.

Ik ben lid van de golfbaan Dorhout Mees in Biddinghuizen. Tot voor kort een prachtige golfbaan met verschillende lussen om te spelen.

Nu heeft de nieuwe tijd de golfbaan ingehaald. De subsidies op alternatieve hernieuwbare energiebronnen zijn hoog en het is dus zeer verleidelijk om hier in te investeren.

Ook mijn golfclub is gezwicht en ¾ van het hele terrein komt vol te liggen met zonnepanelen. Vorig weekend gingen we (mijn echtgenoot en ik) weer golfen op Dorhout Mees. We reden langs de banen en echt alle bomen waren omgehakt. Het was een lege, kale vlakte geworden. De prachtige rode beuk, die zo kenmerkend was voor hole 1 van de witte lus, lag om. De grote peppel waar elk jaar een buizerd broedde lag om. Zo kan ik wel doorgaan. Ik vond het echt een zeer naar gezicht om te zien.

Dat is dus de keerzijde van het overstappen van gas naar zonne-energie. Deze keerzijde voelen vele burgers die in hun omgeving een zonneveld krijgen. Ook hier in Putten.

We moeten wel, want het gas raakt eens op. Alternatieven moeten dus gezocht worden.

Een ander alternatief is windenergie. In Putten is het voorstel om (grote) windmolens langs de A28 te bouwen om zo grotendeels aan onze opdracht te voldoen om te zorgen voor hernieuwbare energie. Ook windmolens zijn niet mooi, maar de weilanden eronder kunnen nog gebruikt worden.

Nu stond er zaterdag 6 februari in de Stentor een artikel dat de wespendief in onze omgeving broedt en dat windmolens een gevaar zijn voor deze beschermde roofvogel. De conclusie is dat er geen windmolens gebouwd mogen worden. Wat blijft er dan over om hernieuwbare energie op te wekken – zonne-energie. Krijgen we dan hier in Putten, net als op Dorhout Mees, enorme velden met zonnepanelen?

U hoort het. Ik vind het een dilemma. Willen we onze planeet gezond doorgeven aan onze kinderen dan moeten we andere energiebronnen aanboren, maar de impact die het heeft is zo groot.

 

Wat is wijsheid!!!!