Corona

We leven in bizarre tijden. Het openbare leven is bijna geheel stilgevallen, scholen en kerken blijven gesloten. Situaties die zelfs tijdens de oorlog niet voorkwamen, voltrekken zich voor onze ogen.

Het coronavirus heeft ons in allen in de greep. Zwaar getroffen zijn in de eerste plaats de zieken zelf, maar ook het verzorgend personeel en ouderen. Mensen klappen voor de medewerkers in de zorg, heel mooi natuurlijk, maar zullen we ook aan ze denken als er geen crisis is? Nu wordt des te meer duidelijk hoe schrijnend het is dat juist de vitale sectoren in ons land al jaren kampen met personeelstekorten, achterblijvende salarissen en hoge werkdruk.

‘Verspil nooit een goede crisis’, zei Winston Churchill eens. Een crisis dwingt ons stil te staan. Om te reflecteren op jezelf. Is onze agenda niet overvol? En hoeveel dingen op die agenda zijn echt zinvol? Heb ik afgelopen jaar genoeg tijd besteed aan mensen om ons heen? Aan het gezin, aan vrienden, familie, opa en oma?

Dat zo’n EK voetbal niet doorgaat, de Formule 1 in Zandvoort, alle evenementen op de evenementenkalender, hoe erg is dat eigenlijk? Als we hoofd- en bijzaken door deze crisis leren onderscheiden kunnen we toch iets meenemen uit deze crisis.

Over hoofd- en bijzaken gesproken. Populisten zitten nu even tweede rang, mensen met een makkelijke mening ook. De politiek is nu aan de grote mensen. Wat dat betreft is het goed om te zien dat het Nederlandse volk de instructies van het kabinet gezagsgetrouw opvolgt en dat het RIVM nu wél wordt geloofd.

Ik hoop dat we in deze tijd meer aan elkaar denken en in het bijzonder aan ouderen en eenzamen die het extra moeilijk hebben in deze tijd. Ik hoop dat we ons verantwoord blijven gedragen in de openbare ruimte en dat we eigenlijk alles doen wat Koning Willem-Alexander in zijn toespraak vrijdagavond noemde.

Als we de lessen die we nu leren, ook meenemen na deze coronacrisis hoeft dit zeker geen verspilde tijd te zijn.

2020 wordt zo een jaar om nooit te vergeten

De Ja-Ja sticker

Onlangs werd mij gevraagd hoe ik dacht over de invoering van de Ja-Ja-sticker in Putten. Enkele gemeenten in Nederland hebben deze sticker ingevoerd. Als u in deze gemeente nog ongeadresseerd drukwerk (folders) wilt ontvangen, dan moet u de ja-ja-sticker op uw deur plakken. Meestal wordt, onafhankelijk van de soort sticker, nog wel het huis-aan-huisblad met gemeentelijk nieuws bezorgd.

Ik heb afgelopen maanden eens kritisch naar alle folders gekeken die bij mij door de brievenbus komen. Van alle folders bekijk ik er gemiddeld 3 per week. De rest gaat ongelezen in de oud papierbak. De afgelopen weken heb ik ook bekeken wat ik werkelijk doe met de informatie uit deze folders. Mijn conclusie is dat ik eigenlijk niet naar deze winkels ga om aanbiedingen te kopen. Ik bekijk de folders meer uit gewoonte. Gewoontes kun je wijzigen dus zo gezegd zo gedaan. Ik heb een app op mijn tablet geïnstalleerd en ik krijg wekelijks een reminder dat er van mijn favoriete winkels een nieuwe folder uit is en die bekijk ik dan op mijn tablet. Nu weet ik dat niet iedereen het prettig vindt om te lezen van een tablet of computer maar probeer het eens een tijdje. Misschien bevalt het wel.

Wat mij betreft mag de gemeente deze sticker invoeren. Dan is het automatisch ontvangen van ongeadresseerd drukwerk verleden tijd. Als mensen deze folders toch willen ontvangen moeten ze daar wat voor doen – een ja-ja-sticker bij de gemeente ophalen. Zo wordt er een drempel opgeworpen zodat we minder papier verspillen. Uit landelijk onderzoek blijkt dat een gemiddeld huishouden in 2018 zo’n 70 kilo ongevraagd drukwerk in de brievenbus kreeg.

Nu blijkt dat oud papier niet veel geld meer oplevert en dat de kosten van het inzamelen en wegbrengen hoger zijn dan de opbrengsten.

Dus als er bij minder huishoudens folders bezorgt worden besparen we dubbel op. Er wordt geen papier (dus bomen) gebruikt voor de folders en we hebben minder oud papier om weer te verwerken.

Afscheidsbrief van Gerike van Donkersgoed

Gerike van Donkersgoed heeft bestuur en fractie geïnformeerd dat zij een nieuwe baan heeft. Dat is erg mooi nieuws voor haar, ware het niet dat haar nieuwe werkgever de gemeente Putten zal zijn. Nu Gerike een ambtenaar zal worden in onze gemeente, kan zij niet ook commissielid blijven. Gerike zal aan de slag gaan als medewerker Duurzaamheid. Een uitdagende functie – zeker in deze tijd – die goed bij haar achtergrond past. Haar afscheidsbrief aan het college en de gemeenteraad kunt u lezen door op deze link te klikken.

We bedankt Gerike voor haar inzet van de afgelopen jaren en wensen haar heel veel succes in haar nieuwe functie en we zijn blij dat zij op de achtergrond zeker actief blijft voor ons CDA.

De Boer op…

De Puttense CDA-fractie bezoekt regelmatig bedrijven en instellingen in Putten om op de hoogte te blijven van wat er zoal speelt.

Op zaterdag 22 februari 2020 was de fractie samen met enkele CDA leden te gast bij drie agrarische bedrijven in Putten. Thema voor de bezoeken was ‘RES en duurzaamheid’. Om 11.00 verzamelen, CDA-caravan aankoppelen en dan op pad.

 

 

Het eerste bezoek betreft een bedrijf met varkens en vrije uitloop kippen. We worden gastvrij onthaald met koffie en koek. Het gesprek start over ‘koetjes en kalfjes’ maar als snel komt het thema duurzame energie op tafel. De ondernemer verkent de mogelijkheden om de daken van zijn schuren geheel vol zonnepanelen te leggen. Qua energieopbrengst gaat het dan om meer dan zijn bedrijf nodig heeft, er wordt dus zoveel opgewekt dat er nog over is om terug te leveren aan het energienet.

 

 

Als de RES ter sprake komt en de grootschalige energieopwekking geeft de ondernemer aan geïnteresseerd te zijn in windenergie. Zonnepanelen op akkers en weiden heeft niet de voorkeur. Nadat we nog wat alledaagse zaken tussen burger en openbaar bestuur hebben besproken nemen we afscheid en gaan we op weg naar ons volgende adres.

 

Ons tweede bezoek gaat naar een bedrijf met kippen. Hier krijgen we een rondleiding. Gehuld in speciale hygiënische overalls (om het risico van besmetting met o.a. vogelgriep te beperken) bekijken we de stallen. Inspirerend om te zien en te horen met hoeveel passie de ondernemer over zijn dieren en zijn bedrijf vertelt. En indrukwekkend om te zien hoe professioneel de stallen zijn en de hightech die erbij komt kijken.

Duurzame energie opwekken doet deze agrariër via zonnepanelen op de daken van zijn stallen. Het gaat in dit geval alleen om energie voor eigen gebruik. Interessant op het gebied van duurzaamheid en milieu is dat deze ondernemer alle mest die van zijn bedrijf afkomstig is verwerkt tot een gecertificeerd eindproduct dat zo de markt op kan (export, tuinderijen, kwekerijen en tuincentra).

 

 

Na de rondleiding voeren we letterlijk een keukentafel gesprek: onder het genot van een heerlijke lunch met de familie is er gelegenheid om alle mogelijke vragen te stellen en ook met elkaar door te praten over duurzame energieopwekking.

Het derde en laatste bedrijf dat we bezoeken is een kalverhouderij. Ook hier starten we met een rondleiding. We gaan meteen de inhoud in: deze ondernemersfamilie heeft zichzelf tot doel gesteld om geheel zelfvoorzienend te worden in de energiebehoefte van bedrijf en woonhuis. Binnen de ruimte van het bestemmingplan heeft deze ondernemer een windmolen met een as hoogte van zo’n 20 meter geplaatst. Het dak van de stal is deels bedekt met zonnepanelen en in de schuur is een pellet installatie opgesteld waarmee warmte wordt geproduceerd. De installatie wordt gestookt op gesnipperde pallets. Door de inzet van meer elektrische energie kan de inzet van de pellets worden teruggebracht.

 

 

We sluiten ook dit bezoek af aan de keukentafel. Onder het genot van koffie en thee praten we nog wat door. Ook hier is het inspirerend om te zien en te horen met hoeveel passie deze ondernemers bezig zijn met hun werk, al klinken er in de verhalen ook zeker zorgen door om de onzekerheid waarmee de sector te kampen heeft, niet in het minst vanwege continue veranderende regels. Desgevraagd komt ook hier naar voren dat windenergie de voorkeur heeft boven zon op land.

Met een heleboel energie en de hoofden vol indrukken gaan we huiswaarts. ’t Is een mooie en inspirerende dag geweest!